juomavesi.fi

Since 2004

Toimintaperiaate

Osmoosi

Suolaisessa ja makeassa vedessä on eri koostumus. Jos ne erotetaan toisistaan kalvolla joka läpäisee vesimolekyylejä alkaa makea vesi virtamaan kalvon läpi sekoittuakseen suolaisen veden kanssa. Näin luonto pyrkii tasoittamaan eri aineiden koostumuksia. Tätä ilmiötä kutsutaan osmoosiksi. Tämä ilmiö on yleinen luonnossa esimerkiksi soluissa missä solun seinämä toimii kalvona.

Menetelmänä käänteinen osmoosi

Käänteinen osmoosi tarkoittaa että prosessi keinotekoisesti käännetään paineen avulla. Kovalla paineella käänteisosmoosikalvon läpi pakotettu suolainen vesi erottuu niin, että puhdas makea vesi menee kalvosta läpi paineettomalle puolelle ja suola sekä muut epäpuhtaudet jäävät paineistetulle puolelle. Puhdas vesi kerätään talteen ja käytetään juoma- ja talousvesikäyttöön.

Anturi valvoo puhdistetun veden laatua

Merivesi imetään pumpulla ylös ja pumppu työntää raakaveden ensin kahden esisuodattimen lävitse. Esisuodattimet ovat ns hiukkassuodattimia 5 ja 50 micronia. Tämän jälkeen raakavesi menee itse laitteeseen, jossa 12 baarin paineella suola ja muut epäpuhtaudet erotetaan vedestä. Laitteessa on veden laatua valvova anturi joka sammuttaa laitteen jos epäpuhtauksia tulisi veteen. Laite käyttää 2 litraa raakavettä tehdäkseen 1 litran puhdasta vettä (merivesimalli). Kaivomalli käyttää vähemmän, koska se on suunniteltu kierrättämään takaisin tuotantoon osan poistovedestä.

Veden luonnollinen maku ja käyttö kuten kotonakin

Puhdistettu vesi on nyt niin puhdasta että, siinä ei ole luonnollista veden makua, joten se johdetaan vielä mineraalisuodattimen läpi mikä antaa vedelle sen luonnollisen maun. Tämän jälkeen vesi siirtyy vesisäiliöön mistä se otetaan käyttöön. Vesi siirtyy talouteen jakelupumpun avulla joka sijaitsee vesisäiliön päällä.

Käyttö on samanlaista kuin kotona – hana aukaistaan kun halutaan vettä. Vesisäiliössä on pintavahti joka aktivoi laitteen tekemään lisää vettä kun vesitaso putoaa säiliössä tietyn pisteen alle. Jos ollaan poissa, laitetta ei tarvitse sammuttaa, sillä laite on automatisoitu ja poistaa vettä säiliöstä sekä tekee lisää. Näin ollen vesi on aina tuoretta.

Ammattilaistason vedenpuhdistustekniikka

  • Tekniikka on ollut pitkään käytössä mm. teollisuudessa ja laboratorioissa missä tarvitaan erityisen puhdasta vettä.
  • Käänteisessä osmoosissa ei käytetä kemikaaleja koska puhdistustekniikka perustuu veden suodatukseen. Osmoosikalvoja on eri tyyppisiä riippuen siitä, miten suolaista tai likaista käytettävä raakavesi on. Oma merivetemme on ns. murtovettä, joka vaati 12 baarin paineen laitteelta ja osmoosikalvon joka on murtovedelle tehty.
  • Valtamerillä, missä vesi on suolaisempaa tarvitaan kovempia kalvotyyppejä ja laitteen työskentelypaine voi olla 55 baaria tai enemmän.

Vedenpuhdistuslaitteen hankinnassa huomioitavia seikkoja.

  • Kun vedenpuhdistuslaite rakennetaan kevyellä kalvotyypilla, voidaan käyttää kevyempiä komponenteja. Tämä tuo hinnan alas ja tuotto on hyvä mutta silloin ei voida varmistaa että laite puhdistaa esim. sinilevää tarpeeksi hyvällä turvamarginaalilla.
  • Laitteissamme käytetään siksi tiheämpää kalvotyyppiä jotta saadaan turvallista ja puhdasta vettä.
  • Kun hankit vedenpuhdistuslaitteen, tulet tarvitsemaan tukea ja apua sen käyttämisessä. Meiltä saat tukea puhelimitse aina kun sitä tarvitset – myös viikonloppuisin.
  • Saat meiltä huoltoa nopeasti ja myös ”avaimet käteen” kevätkäynnistyksen ja syksyllä laitteen talviteloille laiton jos et halua tehdä sitä itse.

Vedenpuhdistuslaitteiston toimintaperiaate ja osat

1. Meriveden sisäänotto

2. Kova kelluke(poiju)

3. Ankkuri/paino

4. Meriveden imuletku

5. Merivesipumppu

6. Meriveden paineletku

7. Meriveden kaksoissuodatin

8. Rolux 100 vedenpuhdistaja

9. Poistovesiletku

10. Juomavesiletku vesisäiliöön

11. Huuhteluvesiletku Roluxiin

12. Juomavesiletku käyttäjälle

13. Jakelupumppu

14. Vesisäiliön imuputki

15. Juomavesisäiliö

16. Mineraalisuodatin