Toimintaperiaate

OSMOOSI

Suolaisessa ja makeassa vedessä on eri koostumus. Jos ne erotetaan toisistaan kalvolla joka läpäisee vesimolekyylejä alkaa makea vesi virtamaan kalvon läpi sekoittuakseen suolaisen veden kanssa. Näin luonto pyrkii tasoittamaan eri aineiden koostumuksia. Tätä ilmiötä kutsutaan osmoosiksi. Tämä ilmiö on yleinen luonnossa esimerkiksi soluissa missä solun seinämä toimii kalvona.

 

KÄÄNTEINEN OSMOOSI

Käänteinen osmoosi tarkoittaa, että prosessi keinotekoisesti käännetään paineen avulla. Kovalla paineella käänteisosmoosikalvon läpi pakotettu suolainen vesi erottuu niin, että puhdas makea vesi menee kalvosta läpi paineettomalle puolelle ja suola sekä muut epäpuhtaudet jäävät paineistetulle puolelle. Puhdas vesi kerätään talteen ja käytetään juoma- ja talousvesikäyttöön.

Vedenpuhdistuslaitteiston toimintaperiaate ja osat

VEDEN LUONNOLLINEN MAKU JA KÄYTTÖ KUTEN KOTONAKIN

Puhdistettu vesi on nyt niin puhdasta, että siinä ei ole luonnollista veden makua, joten se johdetaan vielä mineraalisuodattimen läpi, mikä antaa vedelle sen luonnollisen maun. Tämän jälkeen vesi siirtyy vesisäiliöön, mistä se otetaan käyttöön. Vesi siirtyy talouteen jakelupumpun avulla, joka sijaitsee vesisäiliön päällä.

Käyttö on samanlaista kuin kotona – hana aukaistaan kun halutaan vettä. Vesisäiliössä on pintavahti, joka aktivoi laitteen tekemään lisää vettä kun vesitaso putoaa säiliössä tietyn pisteen alle. Jos ollaan poissa, laitetta ei tarvitse sammuttaa, sillä laite on automatisoitu ja poistaa vettä säiliöstä sekä tekee lisää. Näin ollen vesi on aina tuoretta.

AMMATTILAISTASON VEDENPUHDISTUSTEKNIIKKA

  • Tekniikka on ollut pitkään käytössä mm. teollisuudessa ja laboratorioissa, missä tarvitaan erityisen puhdasta vettä.
  • Käänteisessä osmoosissa ei käytetä kemikaaleja, koska puhdistustekniikka perustuu veden suodatukseen. Osmoosikalvoja on eri tyyppisiä riippuen siitä, miten suolaista tai likaista käytettävä raakavesi on. Oma merivetemme on ns. murtovettä, joka vaatiI 12 barin paineen laitteelta ja osmoosikalvon, joka on murtovedelle tehty.

VEDENPUHDISTUSLAITTEEN HANKINNASSA HUOMIOITAVIA SEIKKOJA

  • Kun vedenpuhdistuslaite rakennetaan kevyellä kalvotyypilla, voidaan käyttää kevyempiä komponenteja. Tämä tuo hinnan alas ja tuotto on hyvä, mutta silloin ei voida varmistaa, että laite puhdistaa esim. sinilevää tarpeeksi hyvällä turvamarginaalilla. Siksi laitteissamme käytetään tiheämpää kalvotyyppiä, jotta saadaan turvallista ja puhdasta vettä.
  • Kun hankit vedenpuhdistuslaitteen, tulet tarvitsemaan tukea ja apua sen käyttämisessä. Meiltä saat tukea puhelimitse, aina kun sitä tarvitset – myös viikonloppuisin.
  • Saat meiltä huoltoa nopeasti ja myös ”avaimet käteen” kevätkäynnistyksen ja syksyllä laitteen talviteloille laiton, jos et halua tehdä sitä itse.